lørdag 2. april 2011

Vakre hester

Nå har vi vært på reise i over en uke. Det har gått bra med alle elevene så langt. Vi har fått oppleve to stutteri. Det ene med 120 hester, stort sett polske ridehester, eller som de selv kaller de small poland, som er forkortet til m. disse hestene er fra sør polen og er stort sett angloarabere, hester som er krysning mellom arabere og fullblods.


Dette stutteriet har samarbeid med skolen som vi har samarbeidsprosjektet med. Skolen heter for øvrig Zarnowiec og har en egen equine linje med fokus på hesteavl.

Det at vi har fått muligheten til dette er et Prosjektet vi er med på som heter Leonardo da Vinci som Tana vgs har søkt på og fått, det vil si at vi kan reise ut med våre elever til for eksempel Polen og oppleve en annen kultur og lære om noe som vi ikke kan få oppleve og lære hjemme. Prosjektet vårt heter Horse breeding in a polish – norwegian perspective.

I Polen så har de lange tradisjoner for hesteavl og har ca 400.000 hester. I Norge har det vært sagt i mange år at det er 50.-60 000 hester, men nå sies det at det er 100 000 hester i Norge. ( i forhold til folketallet i Norge sammenlignet med Polen så er det jo flere hester per innbygger i norge enn polen.) men vi har ikke de samme tradisjonene for hesteavl.

Det andre stutteriet vi har vært og besøkt er Michalow, det er et statsstutteri med 400 hester, 400 melkekyr og 600 hektar med mark. De kjøper for øvrig det meste av fôret for det brukes stort sett til beite. Hestene går på beite fra mai til november hos de.

Det var det masse masse flotte arabere og den dyreste de hadde solgt kostet 1 million dollar. På dette stutteriet så eksporterte de hester til hele verden. Et fantastisk flott anlegg og helt fantastisk flotte hester. Det jobbet 40 mennesker der i de ulike avdelingene. I fjøset sto det mange jersey kyr som de hadde hentet fra danmark. Men kyrne var krysset med andre raser. Jeg spurte hvorfor de hadde jersey, så svarte damen for de var så vakre og lignet arabere!:)

En opplevelse og ha vært der. Vi fikk også sett to hingster av rasen Silesia som er en tung arbeidshest som er blitt til av krysning av oldenburgere. Disse hingstene ble brukt til konkurranser innenfor kjøring, ble ikke å spørre hvordan kjøring det var. Flotte var de i allefall!

Elevene har også fått ridd 4 timer, og det har de satt stor pris på. En del av har vært ganske gangsperra etterpå, men de har koset seg masse.

Vi måtte kjøpe oss solkrem tidligere i uka siden det har vært knallsol her. Vi har kanskje fått litt farge mens vi har vært her!;) herlig;)



Dagen i dag har vært brukt til shopping i en by som heter Katowice, der var det et kjempe stort shoppingsenter der fikk pengene våre føtter å gå på… om de ikke har løpt ut av kontoene våre… lurer på hvordan vi skal få med oss alt det som er shoppet hjem.. noen har virkelig shoppet masse!

Jeg har kjøpt litt klær og ei klokka. Har tenkt på det lenge, men det har liksom ikke blitt.

I morgen skal vi sove lenge også er det tid for å besøke et slott i nærheten og kanskje vi rekker et sprangstevne.

Neste uke er det ikke så mye hest på programmet, men det blir tur til Wieliczka salt gruver, Auschwitz & Brzezinka og masse annet.

Vi skal til Krakow og Warszawa også. Blir nok en oppdatering etter hvert, men vi har ikke all verden til nett forbindelse her..

Nå skal vi ut å lage bål og grille poteter tror jeg!:)











2 kommentarer:

Nadja sa...

Fine hester og fine bilder! Har dere det fint i Polen?

Tonje sa...

Vi har det helt topp:)

Etiketter

Adventskalender (2) Alaska Husky (4) Alaskan Malamute (2) Alf (6) Apport (1) Bella (15) BEST IN SHOW (3) Bilde (13) Bilder (91) Blogg (11) Blomster (1) Bordercollie (1) Bursdag (7) Dallas (2) Dalsa (6) Den spanske rideskole (1) Dogs4all (1) Dressurtimer (1) Dugnad (1) Eilert (20) elg (1) Ferie (4) Filmsnutt (11) Finnmarksløpet (14) Fjøs (1) FlatCoated Retriever (86) Flinke valpekjøpere (12) GPS (4) Grønnlandshund (2) Gåte på en måte (1) HD-røntgen (1) HeltogHoldent (1) Hest (26) Hester (18) hjemmeside (2) Hovedkurs (2) Hovstell (4) Hund i media (1) Hundeutstilling (10) hUnni (9) hUnnixDallas (46) Husarbeid (5) Hva_kan_Ågot (4) Hvile (1) Høner (1) høst (1) Jobb (25) Jonatan (1) Jula (12) Juleshopping (2) Kadaversøk (3) Kalla (2) Kart og kompass (2) Kine (1) Kirkenes (2) klipp (1) Konrad (5) Kurs (15) kylling (1) lagotto (3) Lagotto Romagnolo (40) Laksefluene (1) Landbruk (3) Lapsk vallhund (3) Latmannsdag (5) lavine (6) Leiteaksjon (1) litt agility (1) Longering (2) LP (5) LP-trening (35) Lurfi (2) Løpetid (1) Mac (21) Miljøtrening (12) mørketid (1) Neseprøve (1) NKK (1) Norgetrengerbonden (1) Norsk varmblod (2) NRH (45) NV (1) Omplassering (4) Oppussing (2) Orlando (3) Pelsstell (5) Piteå (4) Polen (14) Politikk (1) Poseidon (17) Påske (8) Quiz (1) Retrieverjakt (18) Rita (5) Rosa (10) Rundering (1) Rånni (1) Same (2) sauer (3) Sjakk (1) skiskyting (1) skitur (4) sommerifinnmark (1) Sorg (7) Spor (20) Sprang (1) stevne (1) sushi (2) søk (1) Søksprøver (1) Tana (1) Tanaelva (1) Tanahundeklubb (2) Tanavgs (4) tiltoppsitana (1) Tim (3) Topptur (1) Treningsplanlegging (2) truger (1) Tuba (4) Tur (39) Tåkeprat (24) Utfordring (1) Valper (37) Valpetest (1) Veterinær (4) Vidda (2) Video (1) Vinter (18) vom og hundemat (1) ZorroBella (2) Zulu (23) Øyenlysning (1) Ågot (12)