fredag 16. mars 2012

Auschwitz - Birkenau - dag 2

Denne dagen dro vi fra hotellet for å se Auschwitz  og Birkenau. Jeg har vært der engang før. Det er helt grusomt å være der. På turen dit tok vi en buss som gikk fra hotellet og på turen som varte i 1,5 time fikk vi se en film om stedet og alle grusomhetene. Jeg følte meg syk av å se på filmen, helt ubeskrivelig følelse.















torsdag 15. mars 2012

Polen dag 1




Reiste på onsdagskveld fra Kirkenes til Gardermoen, fikk følge med Helge fra Tana til Oslo og i dag  reiste jeg  til Polen. Helge reiste videre til Taiwan.... Har brukt dagen sammen med Tonje, Robert og hans datter i Krakow. -For det meste shopping!:)  Har også spist sushi, skulle egentlig spise sushi sammen med Helge i Oslo, men det rakk vi ikke.

Følger selvfølgelig spent med på finnmarksløpet:)

mandag 12. mars 2012

Finnmarksløpet 201




Alle skilt samla. Foto: Britt-Mari
Kl. 10 på mandag

Bilder fra årets sjekkpunkt tana, litt i hulter i bulter. Vi har hatt 50 spann innom sjekkpunktet, det vil i praksis si at vi har fylt opp sjekkpunktet to ganger. Har vært fullt, men vi har klart det. Litt flaks med årets opplegg siden så mange kjørte ut så tidlig fra Tana, ellers hadde vi fått det ekstremt trangt:) Mange timers jobbing og elvene som har driftet sjekkpunktet sammen med meg og Britt-Mari har vært kjempe flinke!

lørdag 10. mars 2012

Alma

Vakre Alma -  vinter 2006 - Alma har flyttet til Evelyn i Haugesund
I snøhula

God plass i snøhula:)

Alma blir NUCH i Kongsberg i 2006



fredag 9. mars 2012

Utstilling i Båteng

Lurfi øverst til venstre



Mange gode ting!



Finnmarksløpsforberedelser og undervisningsplanlegging i dag på jobb, dagen gikk kjempe fort! For de som ikke har fått det med seg så drifter Tana Vgs sjekkpunkt Tanabru under Finnmarksløpet. Kl. 14 dro vil til Tanabru med kjøleskap, mikrobølgeovn og tekoker.. Så da var vi 3 damer som bærte inn hvitevarene i hytta som vi disponerer på hotellet i Tanabru under Finnmarksløpet. Må jo nesten være såpass...:) Tok et overblikk og fant ut av det meste var under kontroll. Litt brøyting og litt mere tråkking som gjensto, det fiksa Britt-Mari.
Vi fikk pakka  halmen og deposekkene under presenning.
Eilert er nøye sjekker nøye

Eilert sjekker også halmen, helt ok fant han ut!

Første forsøk med presenning , to stk små.. dårlig ide så vi måtte finne en større + hente tau 

2.forsøk med presenning, større og dekker nesten hele, lurt:)



Tok litt tid, da vi både skulle vente på at halmen skulle lastes ut og at Traktor Terje skulle komme å se hvor det var mere brøyting! Men vi fikk en hyggelig stund på hotellet med Laura og litt brus!:) 

Vel hjemme sjekka jeg facebook og der kunne jeg lese at hUnnis pappa,NUCH SEU(u)CH Torpedos Woodoo Magic  som til daglig heter Bonus var blitt BIM og tatt cert på Crufts. Morsomt med slike nyheter:) 
Gratulerer så mye til eier og oppdretter!


Vi hadde en plan om å dra til Båteng der det skulle være en utstilling av hunder i arbeid og konkurranser fra gamle dager til i dag.  Vi fylte bilen og kjørte oppover, Vegard, Håkon, Britt-Mari, Mara og jeg, det var også middag der så planen var at middagen skulle inntas der. Reinkjøtt og gumpos  - nam! 
Kjempe fin utstilling, og ekstra moro at det var mange bilder der som jeg har tatt:)  - og selvfølgelig mange andre flotte bilder fra gamle dager. Hunden har vært veldig sentral i samiske miljøer, det var helt klart å se. Artig å se bilder av de lapphundene de hadde før i tiden.

Her er noen av bildene jeg bidro med:
  













+ en del andre bilder, så har du sjansen så dra å se på hele utstillingen! :) 

Tana har forøvrig fått en europamester i bryting i dag,   - jo, må si at det har vært en fin dag!

I morgen trodde jeg et øyeblikk at jeg skulle være billettselger på cross og drag på elveisen i Rustefjelbma for det var så lite folk som kunne stille opp, men sjefen hadde klart å finne nok folk så jeg slapp. Det var i grunn veldig bra, for dagene som kommer blir hektiske!!

God natta! Skal sove helt til kl. 8.15 i morgen, det blir deilig!







torsdag 8. mars 2012

LP-trening og fritt søk

Torsdager er normalt en skiskytingsdag og da har jeg egentlig tenkt at jeg enten skal gå på ski eller trene LP.
I dag ble det LP ved FFR etter at guttene var kjørt til skiskytterstadion.

Startet opp med Zulu, satt opp ruta, trente så litt fri ved fot og apport. Hun har fått en lei tendens og slippe apporten litt for fort, så det pusla vi litt med. Fine opptak og fint inn i utgangsstilling! Mens jeg holdt på var det to trailere som sto og lastet om fisk ikke så langt unna meg. Fikk en lys ide om at jeg ville trene melding/søk med Zulu. Satt henne i bilen og gikk bort til mennene fortalte hva jeg holdt på med og hva jeg hadde planer om og spurte om det var greit om jeg kunne bruke de som "figuranter". Ingen problemer sa de:) Jeg ba de bare holde på med hva de gjorde og planen var å belønne selv.
Gikk tilbake og gjorde klar Zulu, startet med henne i fritt søk. Hun tok en runde på p-plassen og slo på overvær på mennene ( eller kanskje fisken...;)) snappet bittet før hun kom bort til traileren, vet ikke om hun hadde sett mennene.  Så jeg tok henne inn til meg og sendte henne ut på nytt, da tok hun en runde rundt trailerne, hoppet opp mot liftene som var satt mot hverandre på trailerne, men var så høyt at hun ikke kunne komme seg opp til de. Strevde litt med å ta opp meldingen når hun skulle stå på to, så måtte ned på alle fire for å få det til og kom tilbake til meg i full fart. Moro,   - vis mann og jeg belønne selv!
Tenkte da at når guttene var ferdig på trening så måtte jeg sende de ut slik at Zulu kunne få leite etter de, så hun kunne få belønning av figurant også.

Eilert startet med fri ved fot, kun kort økt. I dag var han igjen litt foran igjen..:(  Så tok vi apport, der jeg la apporten inn i munnen hans og ba han komme inn i utgangsstilling. Kort avstand.  Kriteriet var at han raskest mulig skulle innta utgangsstilling, funka ganske bra:)
Så fikk vi  prøvd ruta! La ut ballen i ruta og sendte han ut,full fart ut.  Kjørte noen repetisjoner på å sende han ut og varierte litt belønninga og jeg hadde "trekkplaster" i ruta.
Tok en tenkepause og fant ut at jeg ville ha han til å bli stående i ruta, så sendte han ut  på kortere avstand og lot han vente på belønning til han sto helt i ro. Gikk bra, nesten ingen flytting på bena.

Nok en ny tenkepause! Stå under marsj neste øvelse. Ville ha han til å bli stående her også, altså stående helt i ro mens jeg går rundt han. Så da la jeg ballen foran oss, gikk mot ballen og kommanderte stå. Fin stopp, og blir da stående helt i ro til jeg er ved siden av han. Kjører dette tre ganger, fornøyd med hunden!

Siste moment var avstandskommando, der sitt fra stå var det jeg vil lære han. Bruker litt fysisk guiding til å få han til å reise seg. Han flytter litt mye på bena, men får han til å reise seg. Må nok fortsette med dette til han skjønner hva jeg vil.

Fin trening, holdt på i 1 t. og 15 min. Bra temperatur, bare - 5.

Henta guttan på trening, drakk en kopp kaffe og stjelte en vaffel som jeg ville bruke som belønning på Zulu.... Overtalte så  Håkon til å være figurant. Hurra!  Kjørte han ut til FFR og lot han gjemme seg der bussene parkeres. Gjorde Zulu klar og gikk en runde rundt en av bygningene med Zulu i fritt søk. Hun søker  fint og jeg hører på henne når hun får vitring av fig. men det var ikke så lett å finne han, for han er gjømt en eller annen plass mellom 5-6 busser, som står tett  inne i en åpen garasje. Men til slutt kommer hun med melding! Hurra:)  Flink hund! Hun hadde vært veldig flink hos figurant også.

Spurte pent om ikke Håkon kunne være figurant engang til, og det kunne han. Han gikk og gjømte seg og jeg startet på en ny side av bygningene med henne, mellom redskaper, traktorer og masse skrot. Hun søkte nøye rundt benisnpumpene  og følte jeg fint kunne rundere området og sende henne dit jeg ville. På ene hjørnet av en av bygningene snapper hun bittet... jeg skjønner det er en snapping så tar det bare ut. Og sender henne ut på nytt, her kunne jeg nok sendt henne ut samme retning som der hun meldte, men sender henne motsatt vei. Antagelig melder hun på fert av Håkon her...??  Hun forsvinner bak redskaper og blir borte en liten stund, ser henne ikke men venter litt, så kommer hun i full fart tilbake med melding. Kan se litt på henne om det er snapping eller om det er "ekte", her er det tydelig hun har funnet noen. Jeg sender henne ut på "vis mann" og det er full fart! Jeg løper etter henne og hun kommer til noen trailere som står inntil en bygning, hun svirrer litt rundt og jeg skjønner hun har meldt på noen, men han sitter da inne i traileren.. han sveiver ned ruta og flirer godt; " hunden skræmte livskjiten ut av mæ , æ sto der  nede og ordna noe da hunden kom og æ skvatt skikkelig. Æ prøvde å ta ho fast, men ho for bare fra mæ likefort igjen" . Han ble heldigvis ikke sur, trur han syns det var litt moro!:) Jeg beklaga litt, men han sa det ikke gjorde noe:) Zulu hadde bare vært innom i full fart og dratt like fort fra han igjen. Kjempe moro, fikk ikke noe belønning fra den ufrivillige figuranten men belønnet henne selv godt. Hadde  jo en figurant igjen så fortsatte søket, tok noen slag før hun tilslutt finner Håkon inne i en "vaskemaskin". Finfin melding her også:)
Flinke hunden min, nå må vi brette opp armene og begynne å forberede ettersøkssesongen!

Spor på snø/is? Noen som erfaring med det?

Zulu - Banak 2011

Sara og Bella på en NRH-trening, våren 2011









onsdag 7. mars 2012

Nesten som andre....som ikke har hund eller hest....?!??

Mandag: Ingen LP-trening, restefest i stedet! Veldig hyggelig å være sammen med familien  i øvre del av Tana.
Tirsdag: Gjennomgang på sjekkpunkt i Tanabru, sammen med elevene og lærerne. Spiste middag sammen med Britt-Mari og Anne på Dow's, veldig hyggelig! Ingen miljøtrening - klipte og bada Rosa i stedet. Tok omtrent hele kvelden. Ble veldig fornøyd med resultatet. Har litt stussing igjen.
Onsdag: Startet dagen med sparketur sammen med Vegard og hundene. Herlig!!:)


Jobb og etterpå klubbmøte, på jobb. Hadde hundene med, fikk luftet de midt på dagen. På kvelden så var deltok vi på quiz på Blue x. Laget var Holmfjell Bakeri:) - og gjett, vi vant!  Første gang jeg er på quiz!

Uka så langt har vært nesten helt uten hest og hund, på fritid om ikke annet...

lørdag 3. mars 2012

Fin lørdag med litt trening og tur

Tungstartet i dag, tok lang tid før jeg var i gang.


Trente LP-i tanabru- planen for dagen var i hovedsak neseprøve.
Men gjorde litt annet også.
Begynte med Zulu, startet med litt fri ved fot. Fin plassering, men hun sitter på en litt "spesiell" måte, men jeg bryr meg ikke så mye om det. Orker ikke pirke på det. 
Startet med at hun måtte søke etter en pinne som luktet av  meg i snøen, dette var greit. Plasserte meg nært  der jeg la den ut og la på "søk apport" , kjørte noen repetisjoner og det var greit. La så en dunge med pinner i en dunge og la ut min pinne ved siden av, dette var greit. Hun plukker min pinne hver gang, hadde en gang der hun bare plukket feil pinne. Vet ikke om hun plukker min pinne for at hun ser hvor jeg legger den eller om at hun faktisk lukter min pinne... ser ut som det siste:) 


Eilert startet med å innta utgangsstilling fra ulike vinkler. Litt fri ved fot, fokus på springmarsj. Det har vi nesten ikke trent på....   Han blir litt ivrig når jeg løper og kommer litt langt fram... Men godt utført arbeid så langt i treningen
Så var det tid for neseprøve - øving... Startet opp på samme måte som med Zulu, søk i snøen etter en pinne. Kjørte ganske mange repetisjoner, han søker og finner men er mere ukonsentrert enn Zulu. Bruker lenger tid å finne pinna enn Zulu, selv om han ser hvor jeg gjømmer den. (Antagelig fluer i hue...??) Drister meg til å kjøre samme opplegg som jeg gjorde med Zulu, der jeg har en dunge med pinner og min pinne ved siden av, men han plukker helt uvilkårlig opp hvilken som helst pinne.. Ja, så nå venter jeg på noen innlærings/ treningshemmeligheter i mailboxen min:) Tenkte at jeg skulle gå en lang tur å få ut all overskudd for å ta en økt til, men fikk bare til turen...


Tok meg en tur med trugene i snøen, fyttikatta så mye snø det er. Jeg ble søkksvett og sliten av turen med truger, må være bra trening. Hundene koste seg og jeg tror de var slitne etterpå. 


Tok en fellesrydding og vask av hus, jeg og Sara i hovedetasjen og guttene i kjelleren. På en time var huset blåst:) Lurt! Har også oppdatert hundeklubbens hjemmesider med kurs og diverse annet. 


Nachos og salat til kvelds:) 

Jentene var ute å trimmet hester:) 


Blide jenter

Trugene mine

Bella snødekt


Hundene nærmest svømte i snøen




Hundene syns det var ok å gå i ferdig tråkket spor



Huff, den leie bakken...


Fornøyde hunder når vi kom hjem, hviler på puter og sovepose:) 



Etiketter

Adventskalender (2) Alaska Husky (4) Alaskan Malamute (2) Alf (6) Apport (1) Bella (15) BEST IN SHOW (3) Bilde (13) Bilder (91) Blogg (11) Blomster (1) Bordercollie (1) Bursdag (7) Dallas (2) Dalsa (6) Den spanske rideskole (1) Dogs4all (1) Dressurtimer (1) Dugnad (1) Eilert (20) elg (1) Ferie (4) Filmsnutt (11) Finnmarksløpet (14) Fjøs (1) FlatCoated Retriever (86) Flinke valpekjøpere (12) GPS (4) Grønnlandshund (2) Gåte på en måte (1) HD-røntgen (1) HeltogHoldent (1) Hest (26) Hester (18) hjemmeside (2) Hovedkurs (2) Hovstell (4) Hund i media (1) Hundeutstilling (10) hUnni (9) hUnnixDallas (46) Husarbeid (5) Hva_kan_Ågot (4) Hvile (1) Høner (1) høst (1) Jobb (25) Jonatan (1) Jula (12) Juleshopping (2) Kadaversøk (3) Kalla (2) Kart og kompass (2) Kine (1) Kirkenes (2) klipp (1) Konrad (5) Kurs (15) kylling (1) lagotto (3) Lagotto Romagnolo (40) Laksefluene (1) Landbruk (3) Lapsk vallhund (3) Latmannsdag (5) lavine (6) Leiteaksjon (1) litt agility (1) Longering (2) LP (5) LP-trening (35) Lurfi (2) Løpetid (1) Mac (21) Miljøtrening (12) mørketid (1) Neseprøve (1) NKK (1) Norgetrengerbonden (1) Norsk varmblod (2) NRH (45) NV (1) Omplassering (4) Oppussing (2) Orlando (3) Pelsstell (5) Piteå (4) Polen (14) Politikk (1) Poseidon (17) Påske (8) Quiz (1) Retrieverjakt (18) Rita (5) Rosa (10) Rundering (1) Rånni (1) Same (2) sauer (3) Sjakk (1) skiskyting (1) skitur (4) sommerifinnmark (1) Sorg (7) Spor (20) Sprang (1) stevne (1) sushi (2) søk (1) Søksprøver (1) Tana (1) Tanaelva (1) Tanahundeklubb (2) Tanavgs (4) tiltoppsitana (1) Tim (3) Topptur (1) Treningsplanlegging (2) truger (1) Tuba (4) Tur (39) Tåkeprat (24) Utfordring (1) Valper (37) Valpetest (1) Veterinær (4) Vidda (2) Video (1) Vinter (18) vom og hundemat (1) ZorroBella (2) Zulu (23) Øyenlysning (1) Ågot (12)